O suszeniu metodą sublimacji śmiało można powiedzieć, że jest to suszenie najbardziej delikatnych i podatnych na zniszczenie produktów nie tylko spożywczych, ale też i farmaceutycznych. Suszenie sublimacyjne odbywa się przy udziale specjalnego urządzenia oraz taśmy produkcyjnej, a cały proces przebiega poprzez mrożenie produktu. Warto poznać szczegóły dotyczące tej metody przemysłowej, dzięki której na nasze stoły trafia najlepszej jakości kawa czy zioła.

Sam proces suszenia sublimacyjnego jest skomplikowany, ale można go łatwo wytłumaczyć. W pierwszym etapie następuje tzw. spienienie produktu, następnie mrożenie żywności czy też leków, później jego granulowanie, odsączanie lodu, by w końcu ogrzewać i doprowadzać do całkowitego wysuszenia.

W tej sposób suszy się produkty delikatne, które nie mogą ulec zniszczeniu oraz mają zachować w pełni swoje właściwości. Suszenie sublimacyjne gwarantuje zachowanie nie tylko naturalnego zapachu czy smaku, ale też konsystencji i kolorytu.

Co ważne, suszarki tego rodzaju, są dzisiaj dostępne w polskim przemyśle, branży spożywczej czy farmaceutycznej. Istotne jest także to, że można je konstruować, patrząc na indywidualne oczekiwania przedsiębiorstwa.

Takie suszarki zamawiają wszystkie przedsiębiorstwa, którym zależy na oferowaniu produktów najwyższej jakości o konkretnych właściwościach. W przypadku niektórych rodzajów leków, zastosowanie procesu sublimacji jest wręcz konieczne, by lek mógł w ogóle trafić na rynek i zostać nabyty przez ostatecznych odbiorców. Suszenie sublimacyjne poprzez proces mrożenia, a następnie ogrzewania to nierzadko jedyny sposób na utratę wody i zachowanie wilgotności produktu na minimalnym poziomie. Warto jednak, by parametry maszyny suszącej i taśmy produkcyjnej dopasowane były od względem rodzaju produkowanego towaru, ale również przetwarzanej ilości, co w znacznym stopniu przełoży się na wydajność jej pracy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here